Църква Св София

Църква „Св. София“

Църквата „Св. София“ започнала своето съществуване като малка маса за дарове върху гроб на раннохристиянски мъченик, край която в деня на неговото поменуване и на църковни празници се събирали вярващи от сердикийската християнска общност, най-вероятно още преди легализирането на християнството през 313 г.

Възпоменателна сграда – мартирий, с прекрасен мозаечен под, бил издигнат на същото място в началото на IV век. За освещаване на постройката в пода били вградени две сребърни ковчежета – реликварии, в които имало мощи на святи хора. Пъстроцветната мозайка на пода изобразявала сцената „Изворът на живота“ – две птици от двете страни на вечно бликащ извор, често срещана в късноантичното и раннохристиянското изкуство.

Пет църкви били надградени с течение на времето, докато храмът „Св. София“ придобие сегашния си облик. Сградата, която днес е отворена за посетители на пл. „Александър Невски“, била построена по времето на император Юстиниан I Велики (518-565 г.). Според своята архитектурна планировка тя представлява трикорабна кръстокуполна базилика във формата на т.нар. „латински кръст“.

Съществуват доста легенди, свързани с неразкритите загадки на църквата. Все още не е изяснено кой патриарх възхвалява надписа в южната основа на купола. Митични или истинни са преданията, че църквата била поръчана лично от Св. Елена и тя или нейна роднина – принцеса София, била погребана в нея, също е въпрос, който чака своя отговор.

facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.