Църква Св Георги

Църква „Св. Георги“

Църквата „Св. Георги“ се намира в двора на Президенството. Кръглата сграда с купол била издигната през ранния III век като калдариум за баните на римския император Каракала (209-217 г.).

В началото на V век паметникът бил трансформиран в раннохристиянски мартирий или баптистерий за нуждите на близка църква.

По вътрешните стени на съвременната църква все още могат да бъдат разгледани три различни слоя стенописи. От най-ранния слой, датиращ от XI век, е съхранен образа на пророк Йона. Зографисването на храма продължило през XIV и особено през XV век, откогато са повечето изображения на светци и библейски личности, видими днес.

Първото писмено сведение за църквата „Св. Георги“ датира от XV век. По това време тя била епископски храм, в който за седмица били пазени светите мощи на Св. Иван Рилски при пренасянето им от тогавашната столица Търново към Рилския манастир. В „Св. Георги“ били съхранявани и мощите на сръбския крал Милутин, преди да бъдат преместени в църквата „Св. Неделя“.

Между 1893 и 1898 г. църквата „Св. Георги“ изпълнявала ролята на мавзолей за тленните останки на княз Александър I Батенберг (1879-1886 г.).

facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.