Хисаря

Хисаря

Хисаря е красиво курортно градче в най-източната част на планина Средна гора, на 40 км. северно от Пловдив. Още по времето, когато българските земи били част от Римската империя, град Хисаря, наречен тогава Диоклецианопол, станал известен със своите минерални извори. Двадесет и двата минерални извора са официална туристическа дестинация на града от 1882 г., когато са били направени първите химични анализи на техните води.

Всеки един от изворите има свои специфични лечебни характеристики. Водите на извора „Момина баня“ с високо съдържание на радоний и температура 47 градуса, са подходящи за лечение на урологични и костни заболявания. Изворът „Момина сълза“ е с богата на хичимни елементи вода, която лекува стомашни проблеми. За подобряване на зрението помагат водите на извора „Стублата“, който също е и най-студения извор с температура на водите му „само“ 31 градуса. Най-горещият извор носи подходящото име „Топлица“ и водите му са полезни за гинекологични заболявания. Около „Топлица“ са открити останките на римски терми, което показва, че той е в експлоатация повече от хиляда и шестотин. Край него е изворът „Бистрица“, полезен в лечението на кожни заболявания, а изворът „Свежест“ лекува нервите.

Римските терми са строени през IV век и сред тях е бил издигнат голям Нимфеум – светилище на богините на живителните и лечебни изворни струи.

От началото на XXI век, в Хисаря популярност добиват съвременните СПА-хотели. Те са модерен продължител на здравния и релаксиращ туризъм, който има утвърдени с времето традиции в Хисаря.

/ en /
 

facebook коментари