Селищна могила край Дядово

Селищна могила край Дядово

Могилата край село Дядово се намира на 8 км. южно от Нова Загора и 264 км. от София, и е в непосредствена близост до магистралата София-Бургас.

Тя е с размери 220/140 м. при основата и височина 18 м., което я прави една от най-големите селищни могили в Европа. Основателите на българската археология – братята Шкорпил първи описват обекта през 1898 г. Археологически разкопки се провеждат от 1977 г., като в тях след 1985 г. участва екип на Университета в Токио.

Първите следи от организирана човешка дейност в могилата са от края на VII хилядолетие пр. Хр. По това време местните племена ловци и събирачи на растения и плодове решили да започнат уседнал живот от селищен тип, като с това те изпреварили обитателите на Месопотамия и Египет. Най-значимите открития в селищната могила край Дядово са от Ранната и Средната бронзова епоха (III – нач. II хил. пр. Хр.).

От периода на Късния бронз е разкрита укрепена тракийска крепост с главна улица, свързваща източната порта с центъра на града. Няколко жилищни сгради от двете страни на улицата са проучени и в тях са открити животински фигурки и статуетки на жени.

Крепостта е разпологала с впечатляваща отбранителна система от няколко кръгли рова. В най-вътрешния от тях, облицован с камъни, е открита ритуална яма, в която били заровени рога на елен. Край югоизточния край на могилата същия ров достига дълбочина от 5 м. На това място са открити множество погребения, скелети на мъже, животински кости и ритуални фигурки. В най-външното оградено пространство на града са проучени множество жилища.

Находките от периода на Ранножелязната епоха в могилата имат своите аналози с находките от същия исторически период в Троя. През Късната античност, в годините на римско господство в земите ни, била издигната нова крепост и дори по времето на Първото българско царство на могилата съществувало селище с малка църква.

Археологическите разкопки на могилата край с. Дядово се провеждат под умелото ръководство на проф. Диана Гергова. През първото десетилетие на XXI век са направени първите стъпки за атрактивно презентиране на обекта и превръщането му в популярен туристически обект.

facebook коментари