Римският театър на Тримонтиум

Римският театър на Тримонтиум

Най-значимата туристическа атракция в Пловдив е римския театър, който се намира над тунела на бул. Цар Борис III. Разположен в южната периферия на Стария град, той е чудесен финал за туристическа обиколка на комплекса.

Театърът е изграден през II век, по време на управлението на император Траян (98-117 г.), и разполага с над 7000 седящи места. Бил една от най-значимите обществени сгради на тогавашния Пловдив, открояваща се с архитектурната си представителност и великолепие. Сцената е била украсена с фризове, корнизи и статуи. Жителите на различните градски квартали били насочвани от специални табели да заемат местата си в съответния сектор. Съоръжението пострадало при нападението на хуните на Атила през V век.

Пловдивският римски театър бил открит през 70-те години на XX век след задействало се свлачище, което станало причина за цялостни археологически разкопки през 1968-1979 г.

Днес Античният театър (частично възстановен, с около 3500 места) е едно от най-атрактивните културни средища в България за провеждане на спектакли на открито.

/ en /
facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.