Тракийско наследство

България е страна с многовековна история. Според историята първите данни за човешка дейност се отнасят към палеолита (старокаменната епоха). Балканският полуостров от най-дълбока древност е привличал многобройни племена и народи – траки, гърци, римляни, авари, готи и десетки други.
От времето на траките са останали множество паметници. Един от най-известните, който е включен в списъка на световното и културно наследство е Тракийската гробница в Казанлък. Тя е най-старият изцяло запазен античен паметник в Европа. Тук се намирал древният град Севтополис, както и множество могилни некрополи. Те доказват, че тук е бил центъра на тракийското царство на одрисите начело със Севт III.

Тракийската гробница е най-значителният паметник на тракийската култура у нас. Използването на тухли за строителството ѝ, както и на Севтополис показва, че траките изпреварват с цели два века Рим и е доказателство за високото нива на строителната техника в Одриската държава. Гробницата се явява един от малкото запазени паметници от този период и това я прави уникална.

Друг паметник от времето на траките е археологическият резерват „Сборяново” с тракийската гробница в село Свещари, Разградска област. Предполага се че е част от голям тракийски култов център разположен на територията на един от най-забележителните центрове на религиозен и политически живот в древна Тракия. Той е функционирал през желязната епоха (I хил. пр.Хр.) в земите на гетите и е преживял разцвета на ранноелинистичната епоха. Гробницата в Свещари е ярко доказателство за приноса на траките в световната културна съкровищница.

Други паметници от времето на траките са тракийския култов център „Старосел”, тракийската гробница при село Мезек, тракийската гробница край Стрелча, тракийската гробница в Пловдив до гара Филипово и други.

facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Just another Trakia Tours site