Средновековни български крепости

Те са били изграждани с отбранителна цел на стратегически важни места. В повечето случаи при тяхното реставриране са намерени останки от няколко исторически епохи. Част от тях са напълно разрушени, а други са частично съхранени.

Най-добре запазената средновековна българска крепост е „Баба Вида“. Нейното разполагане на завоя на река Дунав и внушителни размери са я превърнали в символ на град Видин. Най-старите следи от крепостни строежи тук датират от времето на римския кастел Бонония (III в от н.е.). Основната част на крепостта е изградена през епохата на българското Възраждане. През 1003 година тогавашния град Бдин и съответно крепостта издържали осем месечна обсада на византийските войски на Василий П. Те били превзети с помощта на предателство.

При Шишмановци (XIII – XIV в) продължава разширяването на крепостта. При цар Иван Страцимир са запазени главните кули и бастиони. През турското владичество крепостта не загубва своето значение в изградената обща отбранителна система на града. През 1869 г. по време на краткотрайното завладяване на града от австрийците, били изградени осмоъгълните кули към река Дунав.

Друга важна крепост от средновековието е Асеновата крепост. Тя е разположена на левия бряг на река Чепеларска в близост до Асеновград. Основите на крепостта са положени през Х-ХI век и доизградени от цар Иван Асен II през 1230-1231 г. Видимостта на кулата е много добра и дава възможност за бърза организация на войските при евентуално нападение. Днес от нея са съхранени част от крепостните стени, водохранилището и останки от бойната кула. Основният обект е църквата „Св. Богородица Петричка”, над която се издига четиристенна кула – камбанария. Тази камбанария е нов елемент в култовите сгради от тази епоха и я прави извънредно ценен архитектурен паметник.

Друга крепост от Втората българска държава е Калиакра, която се управлява от феодалния владетел Добротица през XIV в и става негова столица. От този период са разкрити пет крепостни стени, които образуват сложна система за отбрана, жилищни постройки и църква от ХIII-ХIV в. Поради стръмния морски бряг и високите крепостни стени откъм сушата, крепостта е била почти непревземаема. Нос Калиакра е обявен за историко – археологически резерват.

От този период е крепостта на средновековния град Червен. Той е разположен в каньона на река Черни Лом и датира от XII-XIV в. От разкритите днес старини най-значителни са: части от крепостните стени, кулите от епохата на Шишмановци, портите и Замъка. В града са разкрити останки от шест църкви, богато украсени в стила на Търновската архитектурна школа.

Шуменската крепост е изпълнявала важни наблюдателни и отбранителни функции по времето на Средновековието и през турското владичество. Тя е разположена върху Шуменското плато, където се намира най-високата точка на Дунавската равнина и при ясно време има добра видимост почти до тогавашната столица Търновград. Разкрити и в значително степен проучени са крепостните стени, кулите, църквите и жилищата. В крепостта е имало и занаятчийски работилници, където са се произвеждали оръдия на труда, съдове и други.

facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Just another Trakia Tours site