Музеят на мозайките

При археологическите проучвания в Девня е открита голяма частна постройка, заемаща цял квартал (38 х 38 м). Тя е принадлежала на местен първенец. Къщата представлявала типична римска вила. Построена е в края на III в. – началото на IV в. и е просъществувала до окончателното разрушаване на града. През главния вход от север се преминавало във вестибюл и оттам във вътрешен двор (11 х 6 м), постлан с плочи и с кладенец по средата. От три страни той бил заобиколен от колонада, а зад нея следвали 21 помещения (жилищни и стопански). В строежа били вложени много денарии. Стените на всекидневните и спалните били покрити с цветни мазилки и гипсови корнизи. В пет от помещенията са разкрити цветни подови мозайки с обща площ от 350 кв. м. Мозайката в дневната стая (8 х 8 м)
показва отрязаната глава на Медуза (Горгона). Така е бил украсен щитът на Атина Палада. В гостната (14 х 6 м) е представена една много рядка сцена от гръцката митология. Орелът на Зевс похищава Ганимед. Младежът бил син на троянски цар и най-красив сред всички смъртни мъже. Зевс му завидял и изпратил своя орел да го открадне. А може би самият бог се бил превърнал в орел и сам свършил това дело! Великолепният Ганимед станал виночерпец на Олимп. Друга легенда гласи, че не след дълго Зевс го превърнал в съзвездието Водолей. Тази мозайка не била поставена случайно там, защото в гостната наистина се изпивало много вино, навярно внесено през близкото черноморско пристанище. Собственикът явно е имал доста конкретно мислене, защото в спалното помещение мозайката показва Антиопа и Сатир. Каква е легендата? Естествено еротично-трагична, щом в историята е замесен гръмовержецът Зевс, обичащ жените и мразещ успехите на другите. Красивата дъщеря на тиванския цар Никтей носела името Антиопа. Великият бог не можел да спи от мисълта си за нея. Не след дълго планът бил измислен. Зевс се превърнал в Сатир и пресрещнал девойката в планината Китерон, като я обладал. Тя родила близнаци и баща й я изгонил от къщи. Младата жена избягала при цар Епопеи, който я приел, смилил се над нея и дори се оженили. Между двете царства обаче станала война и бащата на Антиопа бил убит. В женската стая на богатата марцианополска къща се виждат останки от мозайка с четири женски образа, персонификация на годишните сезони. Върху отделни фрагменти могат да се забележат екзотични животни и птици. Подовете на коридора са били покрити с подови мозайки с орнаменти (геометрични мотиви и декоративни полета). В къщата с мозайките са използвани 16 цвята, изработени във вид на кубчета от мрамор, марморизиран варовик, смалта (цветно стъкло), теракота (печена глина).
От града произхождат и други мозайки, но от по-късно време. Първата е от втората половина на IV в. и е украсена от повтарящи се геометрични мотиви. Втората е покривала пода в централната част на епископската базилика на Марцианополис, просъществувала от края на IV до края на VI в. Многото намерени мозайки с редки митологични сюжети навеждат до мисълта върху сградата на богатия гражданин на Марцианополис да се построи съвременен музей. Това е единственият засега в България Музей на мозайките.

facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Just another Trakia Tours site