Население и религия на Абритус

Етническият състав на жителите на Абритус и околността бил пъстър, както показват откритите надгробни плочи с надписи и също така посвещения на различни божества. Имената са латински, гръцки, тракийски. Зад латинските имена най-често виждаме лица от военен произход. Едно от тях пък било от келтски произход. Тук имало настанена помощна военна единица, а в Дуросторум (Силистра) бил гарнизонът на XI Клавдиев легион, откъдето били командировани военни лица в този район. В два епиграфски паметника се говори за военни подофицери – началници на местната пътна станция. На единия съпругата му била дошла от град Томи (Констанца). Вторият пък бил направил посвещение на келтската богиня Епона. Друга жена била родом от Перинт на Мраморно море – столицата на римската провинция Тракия. Приятели издигнали надгробна плоча на свой другар от Никомедия във Витиния (дн. Северозападна Турция). Не малко са и тракийските имена. Често пъти първото име е било латинско, а останалите тракийски. Това се случва не рядко, когато младите мъже са привлечени да служат в римската войска. Постепенно в Абритус се засилил тракийският елемент, а околните села били обитавани изключително от траки.
Римляните наложили своите божества, но били толерантни и към чуждите религии в името на мирния съвместен живот. В Абритус е действало голямо ателие за изработването на посветителни оброчни плочки. Намерени са накуп множество бронзови плочки-матрици на Юпитер (Зевс), Хера (Юнона), Диана (Артемида), Херкулес (Херакъл), Меркурий (Хермес), на Великата малоазийска богиня-майка. Траките почитали своето главно божество – Тракийския конник. Преселниците от източните провинции (особено от Сирия) се молели на Юпитер Долихен. Забелязва се синкретизъм – смесица между официалните римски божества и тези на другите народи. В един гроб край селището е
намерена малка бронзова глава-балсамарий на негърка. Това не бива да ни учудва. Много от преселниците тук идвал от земи, където населявал този расов тип.
Постепенно до края на IV в. и в този край било наложено християнството. За това свидетелства старохристиянска малка църква от V в., както и разкритата още през 1887 г. старохристиянска трикорабна базилика от VI в.

facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Just another Trakia Tours site