Никополис ад Иструм

Уникати за музейните колекции от Никополис ад Иструм

По нареждане на княз Фердинанд през 1900 г. в Никополис ад Иструм пристигнал френският археолог и епиграф Жорж Сьор. Целта била само една – да се търсят антики за частната колекция на бъдещия цар. Няма запазени дневници от разкопките и не знаем какво е намерено. Обаче през провежданите многократно археологически разкопки през изминалия XX в. са намерени много интересни находки.

От градския площад произхожда мраморната статуя на Ерос. Това е римско копие на оригинала на бележития гръцки скулптор Праксител от град Парион. Никополският Ерос се датира във втората половина на II в. В коритото на р. Янтра при с. Раданово, Великотърновско, е намерена бронзова глава на император Гордиан III (238-244), която е малко по-голяма от човешки размер. Тя е с леко отчупен нос и подрязани уши – факт, показващ, че императорът е бил дамниран от местния провинциален управител след кончината му. Несъмнено статуята с размер около 2,30 м е стояла на агората. Двете произведения на изкуството се пазят в Археологическия институт с музей при БАН. През 1985 г. е открита северно от площада голяма (в предверието на палестрата), почти двуметрова мраморна статуя на бог Асклепий. Тя се отнася също към втората половина на II в. Статуята е реставрирана и експонирана на градския античен площад, но сега се пази в лапидариума на Регионалния исторически музей във Велико Търново. Това е най-голямата статуя на това божество от българските земи.

Градът е секъл свои собствени монети в продължение на едно столетие – между 142-244 г. – от управлението на Антон и н Пий до Гордиан III. По-голямата част от намерените монети са в музейните сбирки на Велико Търново и София, но и много от тях принадлежат на частни колекционери.

facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Just another Trakia Tours site