Мадара и Мадарския конник

Мадарското плато се намира в непосредствена близост до град Шумен и предлага добри условия за живот и защита от врагове, което определя запазването на останки от живот в продължение на пет хилядолетия. Платото е богато на пещери, като най-известна е Голямата пещера. Тя представлява огромен скален навес с височина 120 метра. Животът тук започва през новокаменната епоха и продължава през тракийско, римско, византийско време и през Първата българска държава.
Мадарският конник е природен феномен и ценен археологически обект. Скалният релеф представлява конник с реален размер. Под копитото на коня ясно се разграничава лъв, а в лявата част – тичащо куче. Паметникът е символ на победата на хан Тервел над противниците му. Около и под релефа са издълбани надписи, които са обект на научни проучвания. Надписите са от времето на хановете Тервел, Кормисош и Омуртаг и представляват летописни хроники на събития, станали през 705-831 г. Явяват се първите официални документи за българската държава.
Поради ронливостта на варовика и действието на външните земни сили, образите не са толкова ясно изразени. Търсят се пътища за консервацията на паметника. Поради уникалния си характер е включен в списъка на световното природно и културно наследство.
Освен Мадарския конник тук са разположени Мадарската крепост, римска вила и скапвн манастир от над 150 издълбани в стената килии и църкви – гробници. Поради многобройните исторически и археологически паметници днес Мадара е обявена за национален археологически резерват.
Крепостта е разположена на високата част на платото и до нея водят 368 стъпала. Тя е естествено защитена от три страни, а от северната е укрепена с масивни стени с кули и бойници. Крепостта е съществувала от началото на V в. до края на XIV в.
Римската вила е комплекс от комплекс от жилищни и стопански сгради на римско имение. Към нея се числи и обществена баня с басейни. Датира от II – V в.

facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Just another Trakia Tours site