Куполната гробница край Поморие

Античната куполна гробница край Поморие

Куполната гробница край Поморие е архитектурен паметник от световно значение. Намира се в района на Опитната станция по овощарство, където някога е бил античният некропол на Анхиало. Датира от II в.

Вероятно е фамилна гробница на знатен тракийски вожд. Тя има оригинален градеж и засводяване, което ѝ дава възможност да издържа натрупаната над нея могила. Строена е с тънки тухли, а вътрешните ѝ стени имат следи от фрескова живопис. По дълъг 22 м коридор – дромос се влиза в обширно кръгло помещение. В центъра се издига куха колона, която в горния си край се разтваря като гъба и преминава в стените. Така вътрешността на гробницата представлява интересно оформен засводен коридор, широк 4,5 м.

Взаимствайки римските строителни традиции, траките изграждат уникалната куполна гробница с изключително майсторство. Тя е връх в тази инженерно-строителна конструкция. За пръв път един свод е завъртян в пълен кръг и се държи на средна колона, която е негово естествено продължение. Колоната е 3 м в диаметър. Засводен отвор отвежда в кухината ѝ и оттам се вижда небето.

Цялата сграда е кръгла и по стените са оставени ниши, също закръглени отгоре. Постройката се е използвала вероятно и за храм, който, както показват следите по прага, е бил посещаван многократно дори може би ежедневно. Този уникален паметник на тракийското архитектурно изкуство е голям принос на нашите предшественици в съкровищницата на световната култура.

 

facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Just another Trakia Tours site