Средновековната крепост Неутзикон

В околностите на с. Мезек, Свиленград, на възвишението Калето се издига една от най-запазените средновековни крепости по българските земи – Неутзикон. Крепостта е с византийски произход и е построена в края на XI в., за да охранява териториите между реките Арда и Марица. Отбранителното съоръжение има форма на неправилен четириъгълник с площ близо 7 дка. Стените ѝ са иззидани от ломен камък, споен с бял хоросан, а от външната страна са украсени с три тухлени пояса. Крепостната стена е завършвала със зъбери, които са били запазени до 1900 г. Отбраната на крепостта е подсилена с девет кули със заоблена форма и височина над 10 м. От кулите при ясно време се открива гледка към Бяло море.

Заради своето разположение и устройство средновековната крепост Неутзикон е определяна от специалистите за истински учебник по отбрана. Крепостта функционира до османското нашествие в края на ХIV в. като солидна отбранителна твърдина и в нея кипи интензивен живот. По време на изследванията са разкрити няколко зърнохранилища с овъглено жито. Намерени са и множество железни върхове на стрели, шпори и конски подкови, които дават представа за живота и предназначението на крепостта. Каменни мелници, метални инструменти и други подобни предмети разказват за бита на населението по тези земи. Крепостта „Неутзикон“ е много добре запазена до началото на XX в., когато, вероятно около 1900 г., част от нея е разрушена – камъни от крепостта са използвани за строежа на турските казарми в Свиленград.

Днес крепостта е реставрирана и е обявена за недвижим паметник на културата с национално значение.

Районът около средновековната крепост предоставя отлични възможности за приятно прекарване на свободното време сред природата. Създаден е атракционен център, който привлича посетителите през пролетно-летния сезон. Местността е подходяща за излети, а за удобство на любителите на пикника край стените на крепостта е изградено 4-метрово огнище. Панорамната гледка, която се открива от вътрешността на крепостта към долината и отсрещните възвишения, е една от най-внушителните и красиви в цяла България.

За повече информация: Исторически музей – Свиленград,
Адрес: бул. „България“ 150
Телефон: +359 379 71097
Уебсайт: www.svilengradmuseum.com
Туристически център

facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Just another Trakia Tours site