Елитът на Дуросторум

Дуросторум е бил важен военен и цивилен център по Долния Дунав. Досега са намерени тук три посветителни надписа, издигнати лично от провинциални мизийски управители. Несъмнено те са идвали по различни поводи и са контактували с висшите военни и административни лица. Император Диоклециан (284-305) два пъти лично е посещавал града, както и Валент (363-378). И двамата са издавали от това място едикти.
Много често за обществения и финансовия статус на жителите от дадено селище съдим по откритите останки от „града на мъртвите“ (надписите от надгробните стели, гробния инвентар). В некропола на Дуросторум, отстоящ на половин километър южно от гарнизона, е открит мъжки гроб, чието тяло било положено в дървен саркофаг, облицован отвътре с оловен пласт. Тук археолозите открили богати лични вещи на покойника, които са повече от впечатляващи: два железни меча и съответно две кании (ножници), четири железни върха от копия, сребърен колан, масивен златен пръстен, изобразяващ богинята на щастливата съдба Фортуна, златна фибула и монета на император Проб (276-282). Мечовете са поставени в дървени ножници, завършващи със сребърни дискове. Едната от тях е посребрена и украсена с позлатени сребърни плочици откъм лицевата страна. Към хубавия меч е принадлежал ремък със сребърна коланна гарнитура, а дръжката отгоре завършва с три рубина. До саркофага била поставена колесница, запрегната с четири коня, чиито скелети са били намерени на място. Кошът на колесницата бил украсен с множество бронзови апликации на Дионис, сатири, пантера, а конската сбруя е украсена със златни пластинки. Бронзовите украшения са донякъде лишени от финес и издават производството на местно ателие. Без съмнение погребаният е принадлежал към местната провинциална аристокрация – лице с висок военен или административен ранг от края на III в.
От некропола на Дуросторум произхожда статуята на млада и красива жена. Нейната мраморна снага се издигала до гроба й. Скулптурата е изработена с голяма вещина. Несъмнено покойната е принадлежала към богато семейство от града (втората половина на II в.). силистренска гробница

На 50 м от гроба на мъжа с високия обществен ранг се намира прословутата Силистренска гробница (открита през 1942 г.). Тя е уникална с това, че всичките й стени и таванът са изрисувани. Гробницата е правоъгълна (3,30 х 2,60 м) и висока 2,30 м. Входът е от източната къса страна (фланкиран с два високи свещника), а на срещуположната западна са били пищно изрисувани портретите на мъж и жена. Това е господарят, положен в гробницата, и неговата благоверна съпруга. От двете им страни има по една прислужница, като всяка гледа към господарите си. Тази вляво носи кана за вода и патера. Слугинята вдясно носи кърпа за изтриване. По  северната и южната страна на гробницата има по три пана – две с изображение на жени-слугини и четирима мъже-слуги. Вляво първата прислужница, която е по-млада от другите, носи кутия с благовонни масла, а тази срещу нея показва в дясната си ръка голямо огледало. Следват двете мъжки двойки, които носят дрехите на господаря си. Първият прислужник вляво (на северната стена) носи панталоните на господаря си, а този срещу него (на южната) -туниката на покойния мъж. Вторият прислужник вляво е вдигнал хламидата (външната горна дреха) с голяма златна фибула (брошка-закопчалка). Срещу него е последният прислужник с колана на господаря си. Над господарите са нарисувани два пауна, които пият вода от скъп съд. Това сякаш символизира арисгократичността на двойката и символизира красотата на техния изживян свят. Сводестият таван е разделен на 63 квадрата с вписани в тях осмоъгълници. Всяко от тези рамкирани полета е изрисувано с най-красиви и екзотични растения и животни, а в четири от тях има изобразен младеж-ловец. Украсата на тавана сякаш иска да ни пренесе в мечтания от всички хора извънземен свят. Между стенните пана и тавана неизвестният художник е изрисувал гредоред, навярно за да бъде разграничен земният свят от отвъдния. Този световен шедьовър на изкуството се датира малко след управлението на Константин Велики (306-337), вероятно при неговите синове-наследници.

facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Just another Trakia Tours site