черна вода

СТАРОБЪЛГАРСКАТА КРЕПОСТ ПРИ ЧЕРНА ВОДА

Южно от дунавския град Черна вода в Северна Добруджа (дн. Румъния) личат останките от две крепости. Те се намират на плоското било на голям хълм със стръмни склонове към Дунава. В северната част на платото се очертава римската крепост Аксиопол. На по-високата южна половина на хълма отчасти е разкопана още през 1898—1899 г. една каменна средновековна крепост. Северната ѝ част застъпва разрушената антична крепост.

Черна вода
План на крепостта при Черна вода

Средновековната крепост има многоъгълен план, с квадратни и петоъгълни кули на северната достъпна страна. На южната стена е открита порта от двете страни с по една правоъгълна кула. Лицата на дебелите стени на крепостта са изградени от каменни квадри. По блоковете на южната порта са врязани кръстове, подобни на врязаните по стените на старобългарския скален манастир при с. Мурфатлар, близо до Кюстенджа. От зида на западната кула на южната порта произхожда камък с гръцки надпис, в който се споменава българското име Воислав.

При разкопки в крепостта са намерени гърнета с врязана украса и амфоровидни стомни с две дръжки, покрити с жълтозелена глеч. Тези съдове са характерни за българската материална култура през IX—Х в. в Плиска, Велики Преслав и други места.

Средновековната крепост при Черна вода в същност още не е проучена, но според добрия познавач на Северна Добруджа Р. Нецхамер тя вероятно е била построена от българите.

Оскъдните археологически данни, известни досега за нея, позволяват да се датира към IX—Х в., т. е. към времето на Първото българско царство. Името на крепостта не е известно.

facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Just another Trakia Tours site