велики преслав

Велики Преслав и златен век на българската култура

Втора българска столица е Преслав, днес носещ името Велики Преслав. Той е изграждан от цар Симеон в продължение на 28 години и е бил една от най-известните столици в средновековна Европа. Славел се е като крупен център на материалната и духовна култура, от който се разпространява в други страни славянската писменост и култура. Според запазените летописи Преслав се е отличавал с блестящи здания от камък и дърво и украсени със злато и сребро.
При нашествието на византийците през 971 година градът претърпява големи разрушения и е бил опожарен. По време на византийското владичество той загубва своето значение и през Втората българска държава е един от големите български градове, завладян от турците през 1388 година. Градът е обект, привличащ антрополозите с многовековната си история още от далечната 1897 година.

Днес от него са запазени част от крепостната стена, която е отделяла външния град, където са живели обикновените жители. От втората крепостна стена, която е обграждал вътрешния град (цитаделата) са запазени две порти. В цитаделата са били разположени сградите на дворцовата и административната власт.

Най-внушителни са били сградите на дворцовия комплекс и златната църква. Дворцовият комплекс е бил резиденция на българските царе и неговата вътрешна украса е била много пищна – от мраморни плочи и подови мозайки. Кръглата (Златна църква), строена през 908 г. е най-характерната постройка за стария Преслав. Куполът ѝ е позлатен отвън, а отвътре е покрит с мозайка на златен фон. Той е поддържан от колони от бял мрамор. Църквата се отличава с многобройни скулптури и мозайки. Тя е уникален образец на старобългарската архитектура.

Велики Преслав е тясно свързан със златния век на българската култура и разцвета на държавата при цар Симеон. Тук е основана Преславската книжовна школа, която продължава да функционира и днес към Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”.
facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Just another Trakia Tours site