Балканци

Балканиите, наричани още балканджии, горяни, живеят от двете страни на Стара планина, от Искърския пролом до Черно море. Селищата тук са два типа – големи, събрани на паланки и силно разпръснати колиби. Жилищата им са обикновено двуетажни, при което долният етаж е използват за стопански цели, а горният е жилищен. Горният етаж се характеризира с квадратен план и , се състои от сундурма, къщи или хашево, соба или одая и килер.

Основен поминък на балканците е животновъдството и по-слабо застъпено земеделие. Суровините, получавани от животновъдството довеждат до развитието на занаятите и търговията.
Традиционното облекло на мъжете е чернодрешно, а на жените – сукманено, като украсата с пъстри тъкани и шевици тук е по-слабо застъпена за сметка за сметка на металните накити. Известна по-стара традиция представлява двупрестилченото облекло, което може да се срещне лятно време по северните склонове на Стара планина. В Габровско, Търновско и Еленско жените се забраждат с т. н. сокай с диадеми.
Типични музикални инструменти за балканците са гъдулката и кавалът. Календарните празници не притежават такава подчертана обредност и представителност, каквито има при например при коледуванията у полянците, добруджанците и тракийците. Къснопролетните, летните и есенните празници у балканците са свързани със селските и градските събори, отличаващи се със своята шумност и голямото място, което заеман в тях пазарът и търговията.
Народното творчество се характеризира с богатството на хайдушките мотиви – естествено отражение на борческата действителност в този район през ХVIII-ХIХ век. Епосът е богат на митологични и новелистични мотиви. Към западните предели на групата на балканците се срещат и юнашки песни с характерни за шопите десетосричия. Дърворезбата и иконописта са представители на пластичното народно изкуство от този край, дал на българите Тревненската школа. През средновековието при балканците е развито и грънчалството.

facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Just another Trakia Tours site