Археологическите открития в Абритус

Още през първите месеци на спасителните разкопки в Абритус е установено, че е имало тракийско селище от IV в. пр. Хр. нататък. На това място или в близката околност през I и началото на II в. е стационирала II луцензийска римска кохорта, образувана в Испания и наречена така по името на племето Шсепз-ез. През IV в. била настанена временно кохорта от т.нар. подвижни части. Абритус при Разград е единственият античен град у нас, който е с напълно изследвана и консервирана укрепителна система. Каменната стена е дълга 1400 м и е снабдена с 4 порти и 35 изнесени навън кули. Оградената площ е от 14 ха и фортификационната система се отнася към управлението на император Диоклециан (284-305) или Константин Велики (306-337). През 1971 г, по време на разкопките по стената е открито заровено съкровище от 835 златни монети, датирани между 408 и 488 г, с обща тежина 4 кг. Несъмнено неизвестен жител на града заровил своите спестявания преди някое чуждо нашествие. Съдбата явно така решила, повече да не може да се наслаждава на богатството си. От вътрешната северна страна на крепостта са били долепени казармени помещения.
В Абритус се докарвала вода от 7 км източно от крепостта. За тази цел бил изграден специален водопровод, несъмнено от местни майстори и техници. Респектира със своята внушителност една голяма вила с няколко строителни периода, открита почти в центъра на укреплението. Първата къща е била разрушена по време на Втората готска война в диоцеза Тракия през 376-378 г. След това е построена голямата вила. Отначало отпред е имало колонада с 6 магазина и един централен вход, през който се влизало във вътрешния двор. Около него били разположени всекидневни, спални и гостни помещения, както и такива за стопански нужди. Тази постройка е обслужвала нуждите на местен първенец с внушителни финансови ресурси. Той е живял тук със семейството си и близките роднини, ползвал е домакински персонал. Имал е за всекидневните си нужди и домашни животни. Несъмнено е правил и добра търговия, както показват разкритите магазини от фасадната страна.
До западната порта е открит склад за зърнени храни. Разкрити са останките от няколко сгради на изток от голямата постройка, както и при западната порта. Абритус е разрушен в края на VI в. вследствие набезите на славяни и авари. По-късно тук е било изградено средновековно българско селище с неизвестно име, просъществувало до падането под византийско иго.

facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Just another Trakia Tours site