Новини

admin
Site Admin
Posts: 2
Joined: Thu Jan 29, 2015 9:07 pm

Новини

Postby admin » Fri Jan 30, 2015 8:29 am

Делва на около 1500 години откриха във Варна

Античен глинен съд беше открит при ремонта на пешеходната зона във Варна. Артефактът е на близо 1500 години. Делвата е открита при прокопаване на канал за подземна инфраструктура. Уникалното е, че се е запазила цяла на по-малко от метър дълбочина.

Според археолозите древният артефакт е открит сред руините на изгоряла жилищна постройка от късната античност. По това време тези съдове са се ползвали за съхранение на най-различни неща.

Дали има жълтици в античната делва ще стане ясно след няколко дни, когато археолозите я извадят. При разкопаването на пешеходната зона е направено още едно голямо откритие. Оказва се, че от там минава крепостната стена на античния Одесос.

Досега археолозите само са предполагали от къде е минавала стената и очакванията са били да я открият в друга част на града. Ремонтните екипи обаче сложиха край на дългогодишната загадка.

delva.jpg
delva.jpg (171.58 KiB) Viewed 14274 times

ivan
Posts: 59
Joined: Fri Jan 30, 2015 7:29 am

Re: Новини

Postby ivan » Sat Jan 31, 2015 6:55 pm

Успешен археологически сезон 2014

в dobrinovini.com

ivan
Posts: 59
Joined: Fri Jan 30, 2015 7:29 am

Месец след обещанието на Борисов в Плиска започват разкопки

Postby ivan » Wed Jun 10, 2015 7:52 am

Месец след като премиерът Бойко Борисов публично обеща, че държавата ще влее милиони в археологически разкопки на първата българска столица край Плиска, от НИМ обявиха, че днес от 09.00 ч. започва проучване на т.нар. "свещен кладенец" в непосредствена близост до Голямата базилика. Той се намира в центъра на малък храм мартирий, в който се пазели мощите на Боян Енравота, син на хан Омуртаг и един от първите български светци-мъченици.

Пред Агенция "Фокус" директорът на Националия исторически музей и бивш министър без портфейл в първото правителство на Борисов проф. Божидар Димитров поясни, че историците са се насочили неслучайно към този обект. "В миналото много църква са имали такъв кладенец, който на гръцки се нарича „аязмо”. Там обикновени избликва лековита вода, която хората са използвали за различни болести. Макар, че църквата е разрушена от турците в края на XIV век, кладенецът е работил до XIX век, когато по неизвестни причини е затрупан”, коментира проф. Димитров. По думите му, след извършването на разкопките от кладенеца се очаква отново да бликне вода.

Историята на проучването на аязмото започва още през по-миналото столетие. През 1899-1900 г. световноизвестният руски византолог академик Фьодор Успенски заедно с Карел Шкорпил провеждат разкопки, достигайки до 7-метрова дълбочина. Липсата на укрепваща техника обаче ги кара да спрат. Сега, според уверенията на проф. Димитров, българските археолози имат намерение за достигнат до дъното на обекта.

presa.bg

ivan
Posts: 59
Joined: Fri Jan 30, 2015 7:29 am

Ранно християнската базилика в крепостта Монтана

Postby ivan » Tue Jul 07, 2015 12:39 pm

Монтана. Не се предвиждат археологически разкопки това лято в област Монтана, планирани са само от Община Монтана, като е подадено заявление за реставрация и до проучване на ранно християнската базилика в крепостта Монтана , но все още няма нищо официално, каза за Радио „Фокус”- Видин Мирослав Марков, археолог към Регионалния исторически музей. Той посочи, че все още най-много иманярски набези има по селищата, които са на различни места в област Монтана. „Все още риголването на селищата продължава и там е към момента най-големият интерес. В повечето случаи иманярските набези са в равнинната част на областта – Ломско и към посока към община Видин. „В Лом колегата Валери Стоичков от Историческия музей в Лом извършва спасителни разкопки в момента. При реализиране на проект за воден цикъл са засечени части от крепостта на античния „Алмус” в района около църквата и сега текат спасителни разкопки, които до края на седмицата трябва да приключат” , допълни Мирослав Марков. Четири декара е площта на непроучената площ от крепостта на Монтана. „Тази крепост претърпя вече няколко проекта, свързани с реставрации и консервация, като последният е в югоизточната част на крепостта”, обясни Марков. Интересът все още е съсредоточен към проучването на базиликата и частичната и реставрация и довършване на проучванията на крепостта.

Анна ЛОЗАНОВА

Информационна агенция "Фокус"

ivan
Posts: 59
Joined: Fri Jan 30, 2015 7:29 am

Нови археологически находки от историческия град Акве Калиде

Postby ivan » Fri Jul 10, 2015 10:33 pm

Нови археологически находки от историческия град Акве Калиде дават повече яснота за големината и династиите на Тракийското царство по българските земи. Това стана ясно на пресконференция в Археологическия музей в Бургас, на която присъства и кметът на община Бургас Димитър Николов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Бургас. Сред находките са част от реликвариите на империатрица Теодора Македонска и паметна плоча, която е била вградена в светилище на богинята Деметра. Археолозите очакват скоро там да се открият и храм на богинята, както и ранно християнски храм. Кметът Димитър Николов посочи, че ще бъде увеличена охраната на археологическия обект. Той изтъкна още, че ще бъдат предоставени повече средства за археологически разкопки.
Виолета ТАСЕВА

focus-news.net

ivan
Posts: 59
Joined: Fri Jan 30, 2015 7:29 am

Археолози започват разкопки около форума на Сердика

Postby ivan » Fri Jul 10, 2015 10:36 pm

Масивна римска сграда и надписи от римско време, даващи исторически сведения за богати граждани, за дарения, както и други данни за живота в антична Сердика. Това се надяват да намерят археолозите, които започват разкопки до църквата "Св. Неделя" в столицата.

Днес екипът, ръководен от археолога от Националния археологически институт с музей към БАН Веселка Кацарова, представи намеренията си пред журналисти. С отпусканите от столичната община през фонд "Култура" около 130 хил. лв. археолозите ще започнат проучването на около 150 кв. м. до църквата "Св. Неделя". На площада до църквата се предполага че се е намирал форумът (площадът или агора) на антична Сердика.

Ще се копае на мястото на паркинга пред хотел "Шератон". Археолозите предполагат, че ще им трябват поне три сезона, за да направят проучванията си. Зам.-кметът по културата Тодор Чобанов коментира, че общината ще финансира и оставащата част от разкопките.

Все още не е известно какво впоследствие ще се консервира, тъй като това ще зависи от намереното и неговото състояние. Ценните предмети ще бъдат излагани в музея на София.

Проучвания на това място досега не са правени. През 50-те години на миналия век при строителството на ЦУМ, Министерския съвет и хотел "Балкан" археолози са били допуснати набързо и в зимните месеци. Те успели да проучат бегло и да заснемат само терените, отстрани на форума, който сега ще се изследва.

Тогава изследователите документират масивна стена и части от колони и капители до нея. Тогава те предполагат, че това е сграда, служеща за подход към форума. Сега археолозите обясняват, че градежът говорел за монументална сграда с мраморна украса, поне на два етажа. Дали това е така, каква сграда е било, дали е било нещо повече от вход гъм агората, тепърва обаче ще уточняваме, каза Веселка Кацарова.

Археолозите обясниха, че проучването на форумите носи най-голям шанс да бъдат открити различни надписи. Традиционно на такива места се обявявали знатни граждани, техни дарения или различни видове подобрения, правени из града. Намирането на подобни надписи би било от голяма историческа-информационна стойност, тъй като няма много подобни сведения за Сердика, коментира Чобанов.

В отговор на въпрос археолозите уточниха, че няма да търсят т. нар. дворец или преториум на император Константин. Те посочиха, че през 70-те години от южната страна на "Св. Неделя" под платното на бул. "Мария Луиза" до ресторанта на ъгъла с бул. "Ал. Стамболийски" археологът Магдалина Станчова открива масивна сграда с аркадно-сводна система и подово отопление. За нея се предполагало, че това е претуриумът. Той обаче не попада в сегашните проучвания.

Екипът, който ще разкопава сега в тази част на Сердика, каза, че е в тясно сътрудничество с другите два, които проучват Западната порта на Сердика и работят по консервацията на находките около Ларгото. Някои от учените работят в по два от екипите.

dnevnik.bg

ivan
Posts: 59
Joined: Fri Jan 30, 2015 7:29 am

При Ряховец вероятно се е издигал древен тракийски град, смятат археолози

Postby ivan » Fri Jul 10, 2015 10:39 pm

Крепостта Ряховец е най- прецизно изграденото съоръжение в Средновековна България в периода 12- 14 век. Няма друга крепост с толкова перфектно построени порти, крепостни стени и кули. Прецизната фортификация означава, че част от нашата средновековна армия е била ситуирана именно в Ряховец, а не в столицата Търново, каза археологът проф. Хитко Вачев, който е част от екипа, проучващ крепостта край Горна Оряховица. Редовните разкопки на обекта бяха възобновени след 23-годишно прекъсване.

Проучванията ще приключат в средата на юли, като община Горна Оряховица осигури финансиране в размер на 20 000 лв. Разкопките се провеждат от специализиран екип археолози с научен ръководител Илиян Петракиев от Регионалния исторически музей във Велико Търново, зам.-ръководител е Мая Иванова от Историческия музей в Горна Оряховица. Проф. Хитко Вачев е научен консултант на екипа, тъй като е ръководил разкопките преди 23 години.

“Ряховец не е проста крепост, това е ключът към столицата Търново”, коментира проф. Вачев. Той обясни, че армията на Средновековието не е стояла в столицата, а близо до нея. Затова Ряховец е изградена толкова перфектно. Има и подградия, в които се е развивало занаятчийско производство и всичко съпътстващо, нужно за обслужване на военния гарнизон, добави археологът. Той изказа още една хипотеза, свързана с тракийския културен пласт на обекта. “Освен при Ряховец, никъде другаде в Търново не е открита крепостна стена от този период. Възможно е да сме попаднали на тракийския град Зикидева. При предишните проучвания тук са открити 12 амфорни печата, които показват интензивни търговски връзки на това населено място от тракийската епоха с гръцките колонии. Тези печати се поставят върху дръжките на амфорите с вино и зехтин. Никъде в Търново няма крепостна стена от това време, а става дума за град от тракийската епоха”, категоричен е проф. Вачев.

Основните цели на археологическото изследване през тази година бяха да допроучим старите разкопки и да изясним стратиграфията на културните пластове в пространството между северната и главната порта на крепостта, каза ръководителят Илиян Петракиев. Археологическите проучвания в предишните години доказват съществуването на крепостта през Средновековието, колегите са разкрили и документирали трите порти на крепостта и участък от северната крепостна стена. Сега установихме, че главната югоизточна порта е преустройвана няколко пъти. В средновековната част от строежа й се разграничават три строителни периода. Все още не може да се каже с точност хронологията, надяваме се това стане на по-следващ период, ако открием номизматичен материал, посочи Петракиев. На обекта е открит сериозен културен пласт от тракийската епоха. Изненада за археолозите е наличието на крепостен зид от това време. В централна северна България това е изключителна рядкост. Запазен е във височина от 1 метър. Именно това дава основания за хипотезата, че тук е имало древен тракийски град.

Животът на крепостта Ряховец е продължил поне две хилядолетия - от първо хилядолетие преди Новата ера до 1444 г., каза още археологът. От тракийския период е открито и огнище с каменен свод и много добре изработена подложка от глина, запълнено с камъни. Възможно е да има ритуален характер, но това тепърва ще се проучва. Намерени са още костени украшения, сребърни обеци, част от амулет от тракийската епоха, излезли са части от луксозна керамика от тракийската и средновековната епохи.

В момента екипът работи при северната порта, където се разкриват средновековна улица и подходи към жилищни квартали. Обектът обаче трябва да се консервира, за да може догодина проучването да продължи във вътрешността на крепостта.

Кметът инж. Добромир Добрев съобщи, че се очаква до края на годината със своя заповед министърът на културата да обяви Ряховец за национален обект. Градоначалникът увери, че догодина проучванията ще продължат. "В района на сегашните разкопки се намира сметището на Г. Оряховица. За неговото затрапване има разработен проект, който ще започне от следващата година, а след това се разкрива възможност за допроучване на Ряховец. Убеден съм, че с работата на този екип от археолози крепостта ще се превърне в значима културна находка не само за региона, но и за цяла България”, каза инж. Добрев. След приключване на сегашния археологически сезон ще бъдат взети мерки за охрана и консервация на обекта.

dariknews.bg

ivan
Posts: 59
Joined: Fri Jan 30, 2015 7:29 am

Започнаха разкопките на територията на древния град Мисионис край Търговище

Postby ivan » Sun Jul 12, 2015 5:09 pm

Започнаха разкопките на територията на древния град Мисионис край Търговище. Ще продължи проучването на сектора, наречен болярски жилища, източно от ранновизантийската крепост, съобщи за Радио „Фокус”-Шумен Ангел Конаклиев, един от ръководителите на разкопките. Археолозите имат идея да започнат проучване и в най- северните части на Мисионис, покрай река Врана, встрани от пътя София- Варна, който минава в подножието на крепостта. „По сведенията от арабския географ Ал-Идриси, в град Мисионис е имало кантора за търговия с Русия и според първоначалните ни обхождания смятаме, че тя се намира някъде в този район. Намерили сме бази от колони и се надяваме, че това ще бъде мястото, така че на по-късен етап и там ще започнат разкопки”, каза Ангел Конаклиев. Той отбеляза, че това е най- новият обект от цялостния план на Мисионис и тепърва предстоят проучвания. Базите за колони археолозите са открили преди няколко години. Те са каменни, а по мнението на архитекти, колоните са били с височина около 8 метра. „Наистина е съществувала някаква представителна сграда, предполагаме, че става дума за точно тази борса или кантора за търговия с Русия, както гласи и точния израз в превода на Идриси”, каза Ангел Конаклиев. Тазгодишните проучвания на жилищния квартал са все още в самото начало, но вече има и първи движими находки. По- интересните сред тях са две много добре запазени бронзови монети на Юстиниан, сечени в Константинопол и в Никомедия и декоративно оформен костен връх на лък. „Открихме тежести за вретено, стрели, части от сърпове, т.е.оръдия на труда, които все повече затвърждават мнението, че тук е съществувало едно развито, както и Идриси описва, овощарство и лозарство. Това са инструменти, които са свързани точно с тези производства. Материалите, които намираме дават потвърждение за това, което е написал Идриси през 12 век”, каза Ангел Конаклиев. Средствата, с които разполага екипът за разкопки, ще позволят работата на терен да продължи до втората половина на август или най- късно до края не месеца. Финансирането тази година, в размер на около 50 000 лв, е от страна на община Търговище и фирми, които са дарили средства.
Ивелина ИВАНОВА

Информационна агенция "Фокус"

ivan
Posts: 59
Joined: Fri Jan 30, 2015 7:29 am

Проучване на археологически ценности на площад „Св. Неделя”

Postby ivan » Sun Jul 12, 2015 5:35 pm

От Националния археологически институт с музеи (НАИМ) към БАН и Столична община представиха проекта за проучване на археологически ценности на площад „Св. Неделя”, който е изготвен от института и финансиран по Столичната програма „Култура”. На пресконференцията присъстваха заместник-кметът на Столична община с ресор „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” д-р Тодор Чобанов, ръководителят на проекта д-р Веселка Кацарова и нейните заместници. Д-р Чобанов определи научната експедиция като важна. Ръководителят на проекта д-р Веселка Кацарова обобщи откритията и хипотезите при предишните археологически разкопки на обекта през последните 70 години. Тя поясни, че при много тежки условия, едни от бащите на българската археология са се опитали да разберат какво има в тази част на града. Интересен е фактът, че разкопки през 1953 година са провеждани през декември, което обяснява защо на снимките от тогавашните проучвания археолозите са с балтони. Площадът е възникнал в класическата императорска римска епоха. Целта на археологическите разкопки е да си разбере какво се случва през Средновековието, в Османския период, тъй като хипотезата е, че площадът „Св. Неделя” би следвало да съдържа отлагания от тези периоди. Стана ясно, че чисто археологическата работа е предвидена за два месеца, но проектът включва и обработка на информацията. Д-р Веселка Кацарова каза, че ще бъдат проучени не повече от 150 кв. метра от обекта.
Деница КИТАНОВА

Информационна агенция "Фокус"

ivan
Posts: 59
Joined: Fri Jan 30, 2015 7:29 am

Бутат сгради за разкопки на колизеум в София

Postby ivan » Fri Jul 24, 2015 9:28 am

Отчуждаване на имотите, под които лежи амфитеатърът на Древна Сердика и събаряне на поне 3 сгради предвижда проектът за устройствен план на центъра на София, пише "Монитор". Така в столицата ще се разкрие втория по големина амфитеатър след Колизеума в Рим. Планът беше представен вчера от главния архитект на столицата Петър Диков. Границите му минават по бул. „Евлоги Георгиев”, Орлов мост, бул. „Руски”, ул. „Аксаков”, ул. „Алабин”, ул. „Ген. Гурко”, бул. „Мария Луиза” и църквата „Света Неделя”, бул. „Дондуков”, ул. „Кракра”, парка „Заимов”, бул. „Васил Левски”, ул. „Шипка” и Военната академия.

„Планът е доста консервативен и предвижда минимална намеса в градската среда и никакво ново строителство”, подчерта Диков. Той уточни, че работата по изготвянето на плана е отнела над 10 години. Планът дава шанс на центъра на София да разкрие древната история, която се крие под паветата му. „Амфитеатърът на Сердика е бил вторият по големина след Колизеума в европейската част на Римската империя и третият в останалата част след този в Ефес. Арената е имала 25 000 седящи места, докато този в Пловдив е бил с 2400”, обясни Диков. Така в бъдеще ще може да се съборят двете сгради близо до бул. „Дондуков” и строежът в имота на НЕК, който беше замразен при разкриването на античната сграда. В процеса на проучване ще реши и дали е възможно да се запази и „Гьоте институт”, който също е паметник на културата. Той се намира в средата на колизеума и възможно да се запази като скеле. Плановете на общината са там да се направи лятна сцена.

„Грешките, които са допуснати по отношение на амфитеатъра, отчасти са поправими. Ние много се надяваме НЕК и държавата да прехвърлят на общината този имот. Ще го обследваме, развиваме и превърнем в първостепенна атракция”, обясни зам.-кметът по културата д-р Тодор Чобанов. С плана само се дава началото, а с времето държавата трябва да осигури средства за отчуждаване на частните имоти там.

В него е заложено разкриване на старините под площад „Света Неделя”, където вече се правят проучвания. Очакванията на археолозите са големи, коментира Диков. Според него те се надяват да открият не само отделни структури, а цели помещения от римско време. В схемата е и градинката на хотел „Рила”, където се предполага, че ще се разкрие югоизточната кула от крепостната стена на Сердика и градинката при Дома на покойника, под която са установени антични гробници.

Главният архитект обясни, че при изготвянето на плана за първи път е било извършено заснемане на всички дървета не само в публичното пространство, но и в поземлените имоти, така че всяко дърво в сърцето на града да бъде запазено. Чрез него София максимално се доближава до препоръките на ЮНЕСКО за съхранение на културно-историческото наследство в центъра на града, обясни д-р Чобанов.

Отрязаха небостъргач на 18 етажа

След обществени обсъждания е отпаднал 18-етажният небостъргач на мястото на хотел „Рила”, както и новата сграда, която трябваше да изникне на мястото на „Синия лъв”. Планът предвижда и изграждане на подземен паркинг под площад „Ал. Батенберг”, който ще се реализира само ако проучванията покажат, че отдолу няма древни останки. Освен това в бъдеще бункерът под мавзолея ще се превърне в галерия за съвременно изкуство.

blitz.bg


Return to “Bulgarian - Български”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest